Оригинална статия Икономика на селското стопанство и на природните ресурси. Икономика на околната среда и екологията

КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНСТВА В БЪЛГАРИЯ

Нина Котева - Институт по аграрна икономика
Храбрин Башев - Институт по аграрна икономика
Получена: 01 юни 2022
Ревизирана:
Публикувана:
Сваляния: 0
Търси по JEL таг 0
Книжка 4/2021
JEL Q1 Q11 Q12 Q13 Q14 Q15 Q17 Q18
DOI https://doi.org/10.56497/etj2166401

Резюме

Опитвайки се да запълни съществуващата празнина относно дефинирането на конкурентоспособността на земеделските стопанства и начините на нейното измерване, с помощта на холистичен подход в изследването е оценена конкурентноспособността на земеделските стопанства общо и с различна специализация в България. Многокритериалната оценка установява, че макар равнището на конкурентоспособност на българските ферми като цяло да е добро, в над една трета от всички стопанства в страната то е незадоволително. Това се дължи в най-голяма степен на ниския им адаптивен потенциал и на слабата им икономическа ефективност. С най-добра конкурентоспособност са фермите в сектор „Пчели“, следвани от „Полски култури“, „Смесено животновъдство“ и „Смесено растениевъдство“, а с най ниска са тези, специализирани в отглеждането на тревопасни животни. Предложеният подход трябва да се усъвършенства и да се прилага по широко и периодично, като се повишава прецизността и представителността. Това налага тясно сътрудничество с организации на производители, НССЗ и други заинтересувани страни и усъвършенстване на системата за събиране на селскостопанска информация.

Изисквания за публикуване

Моля, запознайте се с изискванията, преди да продължите

Виж