Оригинална статия Икономическо развитие, технологична промяна и растеж

БИОИКОНОМИКАТА В УСЛОВИЯ НА COVID-19: СИТУАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ И ЛИТВА

Ярослав Дворак - Клайпедски университет
Мария Коцева-Тикова - Институт за икономически изследвания при БАН
Получена: 01 юни 2022
Ревизирана:
Публикувана:
Сваляния: 0
Търси по JEL таг 1
Книжка 4/2021
JEL O10 O13 O52 O57
DOI https://doi.org/10.56497/etj2166402

Резюме

Биоикономиката се разглежда от ЕС като важна част от идеята за постигане на устойчиво развитие, което е въглеродно неутрално, съпроводено от технологична модернизация и ефективно използване на ресурсите. Ето защо Европейската комисия е разработила стратегия за нейното развитие, като отделните държави-членки приемат собствен подход в тази област. Във връзка с това е изследвана устойчивостта на биоикономиката към появата на здравен риск (COVID-19), като е проследена промяната в производството в някои от секторите й. Методологията включва проучване на биоикономическите особености на две държави-членки на ЕС – България и Литва. Чрез сравнение на количествени данни е проверена устойчивостта. Според получените резултати в контраст с очакванията за бавно възстановяване на националните икономики от кризата, свързана с пандемията, основните отрасли на хранително-вкусовата промишленост показват стабилност. Те могат да разчитат на способността си да удовлетворяват преориентирането на участниците в агрохранителната верига към местни стоки, което дава възможност за прилагане на практики за устойчиво развитие.

Изисквания за публикуване

Моля, запознайте се с изискванията, преди да продължите

Виж