Отзив Школи на икономическата мисъл и методология

ЯНИС СРЕЩУ МИНОТАВЪРА: ЛЕГЕНДАТА ПРОДЪЛЖАВА (РАЗМИСЛИ ПО ПОВОД НОВАТА КНИГА НА ЯНИС ВАРУФАКИС)

Виктор Йоцов - Институт за икономически изследвания при БАН
Получена: 13 май 2024
Ревизирана:
Публикувана:
Сваляния: 0
Търси по JEL таг 0
Книжка 1/2024
JEL А10
DOI https://doi.org/10.56497/etj2469107

Резюме

Наскоро излезе нова книга на Янис Варуфакис „Технофеодализъм – какво уби капитализма“. Помните ли Варуфакис? В началото на 2015 г., в разгара на гръцката дългова криза, малко известният (по онова време) университетски преподавател е назначен за финансов министър и бързо се превръща в звезда. Той със сигурност не е първият, който се противопоставя на т.нар. Вашингтонски консенсус и на неолиберализма в икономиката, но е може би най-красноречивият и най-крайният в критиките си, подплатени с дълбоки познания за функционирането на съвременната пазарна икономика. Престоят му във властта е по-малко от половин година, но със сигурност ще се помни дълго. След него Гърция има вече своя шести министър на финансите, но съм сигурен, че дори и там малко хора знаят техните имена.

Позволих си това екстравагантно заглавие, тъй като все още съм под силното впечатление на една от предишните му книги – „Глобалният минотавър“ („The Global Minotaur“), в която Варуфакис разглежда икономическата история и кризи, фокусирайки се върху ролята на САЩ в световната икономика след Втората световна война. Авторът използва мита за Минотавъра като метафора, за да обясни сложната система на глобалните финансови потоци, подхранвали американската икономика и допринесли за натрупването на глобални икономически дисбаланси, които в крайна сметка довеждат до глобалната финансова криза от 2007 – 2009 г.

Как да се цитира тази статия

Yotzov, V. (2024). Yanis sreshtu Minotavara: legendata prodalzhava (Yanis against the Minotaur: the Legend Continues). Economic Thought Journal, 69(1), 116-127, (in Bulgarian). https://doi.org/10.56497/etj2469107


Изисквания за публикуване

Моля, запознайте се с изискванията, преди да продължите

Виж