Обща икономика и преподаване

ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ТЪРГОВИЯТА С ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ В СВЕТА И ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ

Мария Рисина - no data
Милка Ангелова - no data
Получена: 18 фев 2023
Ревизирана:
Публикувана:
Сваляния: 0
Търси по JEL таг 0
Книжка 4/2002
JEL F13 F13 Q17

Резюме

Направен е ретроспективен анализ на противоречията между страните (общностите) за либерализация на международната търговия или за протекционизъм при осъществяването й със земеделски продукти. Анализът обхваща съвременните и прогнозните тенденции в развитието на този процес. Либерализацията, провеждана досега от Световната търговска организация (СТО), има силно негативно влияние върху икономическото развитие на развиващите се страни. На базата на анализ за начина на провеждането на аграрната и по-конкретно на поземлената реформа в България, е показано негативното отражение на пълната либерализация на цените на земеделските продукти върху цялостното развитие на земеделието у нас. Констатирано е още, че негативните последствия от процеса на присъединяването на страните-кандидатки в ЕС ще се проявят с най-голяма сила в икономиката на тези, които последни ще получат пълноправно членство.

Изисквания за публикуване

Моля, запознайте се с изискванията, преди да продължите

Виж