Оригинална статия Икономика на селското стопанство и на природните ресурси. Икономика на околната среда и екологията

СЪЩНОСТ И ОЦЕНКА НА АГРОХРАНИТЕЛНИЯ ГАВЪРНАНС

Божидар Иванов - Институт по аграрна икономика
Храбрин Башев - Институт по аграрна икономика
Получена: 24 юли 2024
Ревизирана:
Публикувана:
Сваляния: 0
Търси по JEL таг 0
Книжка 2/2024
JEL Q56 Q12 Q18
DOI https://doi.org/10.56497/etj2469203

Резюме

Целта на изследването е да адаптира методологията на новата институционална икономика и да предложи холистичен подход за адекватно разбиране на агрохранителния гавърнанс и за оценка на неговото качество. Агрохранителният гавърнанс се определя като сложна система с пет основни компонента: (1) аграрни и свързани агенти; (2) средства (правила, форми и механизми), които управляват поведението, дейностите и взаимоотношенията на агентите; (3) процеси и дейности, свързани с вземането на управленски решения; (4) специфичен обществен ред, произтичащ от процеса на гавърнанс; (5) резултати от функционирането на системата по отношение на реализацията на целите за устойчиво развитие. За оценка на качеството на агрохранителния гавърнанс в изследването ни е обоснована многомерна йерархична система от принципи, критерии, показатели и референтни стойности за добър гавърнанс. Първоначалната оценка на качеството на аграрния гавърнанс в България на базата на експертни и статистически данни показва, че то е на средно (европейско) ниво. По отношение на устойчивостта качеството е на добро равнище, докато по отношение на процесите, средствата и реда е на задоволително. Най-силните страни на аграрния гавърнанс са свързани със справедливостта и солидарността и с добре функциониращия публичен сектор, а най-слабите – с участието на заинтересованите страни и с ефективността на частния сектор.

Как да се цитира тази статия

Baсhev, H., Ivanov, B. (2024). Sashtnost i otsenka na agrohranitelniya governance (The Nature and Assessment of Agri-food Governance). Economic Thought Journal, 69(2), 195-221 (in Bulgarian). https://doi.org/10.56497/etj2469203

Изисквания за публикуване

Моля, запознайте се с изискванията, преди да продължите

Виж